Träbriketter

Det finns inte mycket som kan mäta sig med att sitta vid en brasa och se lågorna flamma samtidigt som man känner hur värmen sprider sig. När höstmörkret kryper på och kylan gör sig påmind är det nog många av oss som har en öppen spis eller en kamin högst upp på önskelistan. Och många har faktiskt turen att bo i ett hus där det finns någon typ av eldstad. I gamla hus fanns det ofta både vedspis, öppen spis och kanske en kakelugn eftersom det var de enda värmekällor man hade för att värma upp huset.

Köp Träbriketter online – klicka här.

Många värmer sitt hus med ved idag också, även om man för det mesta då har installerat en vedpanna, så att man kan få ut värmen i elementen i huset. Men, en öppen spis eller en kakelugn är ändå en stämningshöjare, samtidigt som den kan ge värme där man kanske vill ha det lite varmare. Oavsett om du eldar med ved i pannan eller en brasa i en annan eldstad behöver du förstås ha bränsle att elda med. Ved är, och har länge varit, det självklara och enda alternativet. Men, för att ha ett vedförråd som räcker till krävs både jobb och bar förvaring. Den som vill dra ner så mycket som möjligt på uppvärmningskostnaderna köper kanske långved, eller hugger sin ved själv.

I båda fallen måste man sedan såga till och klyva veden, samt lägga upp den för att torka. Färsk ved måste ligga och torka åtminstone till nästa säsong innan den blir användbar som bränsle. Eldar du med ved går det åt mycket, och du behöver ha en vedbod, eller en rejält tilltagen vedförvaring för att kunna torka all veden inför vintern. Även om du köper färdig ved, och på så sätt slipper undan kapning och klyvning, måste du ha plats för en rejäl vedstapel.

För kaminen och spisen behöver du kanske inte ha så stora förvaringsutrymmen eftersom du kan köpa brasved i säck. Att köpa ved i säck blir dyrare än att köpa större partier, men om du bara tänder en brasa då och då är det kanske inte värt mödan att köpa hem ved i kubikmeter. Som du vet behöver all ved torka ganska länge innan den kan användas för eldning. Du bör, till exempel, hugga veden under vintern eller tidiga våren om du vill kunna använda den nästa vinter. Men, det finns träslag som behöver ligga och torka i flera år för att bli användbar som brasved. Ved av ek, till exempel, bör ligga i två till tre år för att bli tillräckligt torr för att ge en bra förbränning.

Köp Träbriketter

Torka veden

Om du måste vänta på att din ved ska torka, eller om du av någon annan anledning inte har ved att elda med finns det numera ett mycket bra alternativ. Idag kan du köpa träbriketter som fungerar lika bra som ved, och som dessutom tar mycket mindre plats vid lagring. Har du svårt att få plats med ved till kaminen kan du mycket väl välja briketter istället. Träbriketter, eller loggs som de också kallas, ger mycket energi för sin lilla volym, och är alltså mycket värmeeffektiva.

Det kan vara lite svårare att tända en eld med träbriketter än när man använder torr, finkluven ved. Men, om du använder dig av brännbar vätska, rejält med näver eller om du gör en liten förbrasa av små pinnar innan du lägger in briketterna går det bra. Och när briketterna väl har börjat brinna är de mycket värmeeffektiva. Detta är det viktigt att tänka på när du ska elda med briketter. Ladda inte pannan lika full med briketter som du är va att göra med ved, för då finns det risk för att eldstaden spricker. Om du laddar i ungefär hälften så mycket briketter som du brukar ha ved så blir det förmodligen lagom. Att briketterna är så effektiva beror på att de är komprimerade och att de har en extremt låg fukthalt. Fukthalten är den samma som i pellets, det vill säga runt 8%.

Kakelugnar och vedspisar

Den som bor i ett äldre hus har kanske turen att kakelugnar och vedspis finns kvar. Såna saker plockades tyvärr ut ur många hus när det blev vanligt med uppvärmning av modernare snitt. Idag har vi insett värdet i en eldstad, även om vi värmer huset på ett enklare och effektivare sätt. för även om man får sin uppvärmning från berget, eller jorden, så är det mysigt att kunna tända en brasa under kulna höstkvällar, och en kamin eller liknande kan ju även ge så mycket värme att man sänker kostnaden för den vanliga uppvärmningen.

Det är, med andra ord, guld värt om de gamla eldstäderna finns bevarade. Men, det blir också allt vanligare att man sätter in nya kaminer och kakelugnar för att både få ett extra tillskott av värme och möjlighet att samlas runt en mysig brasa. I det gamla huset kan en kakelugn i den stil som matchar husets ålder vara ett mycket vackert och värdefullt inslag. I ett modernare hus passar det oftast bättre med en kamin, som finns i många olika modeller. Det finns kaminer i gammal stil som passar bra i ett äldre hus, eller ett hus där man har valt en lantlig, gammaldags inredningsstil. Men det finns också kaminer av modernare snitt som kan ge vilket hem som helst ett rejält lyft.

Gammal eller ny eldstad

Oavsett om du har en gammal eller ny eldstad, behöver du något att elda med för att få den där värmande och mysiga brasan. Många tror att man måste skaffa hem ved för att kunna elda, men så är det alltså inte. med träbriketter får du faktiskt både en jämnare och mer effektiv värme. Och eftersom briketterna ger mer värme i förhållande till sin volym, behöver du heller inte så mycket plats för att lagra bränslet. Du kan hitta din närmaste återförsäljare av briketter här på nätet, och du kan faktiskt också köpa briketterna direkt online. Här kan du också jämföra olika briketter, och framför allt kan du jämföra priser så att du kan få ditt brasbränsle till det bästa priset.